Logo visualcreations

Volledige Elementor WordPress review 2022 

Elementor is in het jaar 2022 niet meer weg te denken en niet voor niets de meest gebruikte pagebuilder voor WordPress. Ruim 16%

Inhoud van dit artikel:

Elementor is in het jaar 2022 niet meer weg te denken en niet voor niets de meest gebruikte pagebuilder voor WordPress. Ruim 16% van alle gebruikers van WordPress heeft Elementor op zijn of haar website geïnstalleerd als plug-in. Dit staat in verhouding met meer dan 10 miljoen actieve installaties wereldwijd. Een goede reden om eens een volledige Elementor WordPress review te schrijven.

Geschiedenis van de Elementor Pagebuilder

Elementor kwam voor het eerst uit in 2016. Het doel van Elementor was het gemakkelijk maken voor zowel de developers, designers en de eindgebruiker. In die tijd waren website builders zoals Squarespace en Wix enorm in opkomst. De bedenkers van Elementor vonden dat WordPress ook een goed werkende pagebuilder nodig had. De drie uitgangspunten waaraan Elementor moest voldoen waren: 

  1. Gemakkelijk en snelle front-end pagina bewerken
  2. Een interface ontwikkelen dat gemakkelijk te gebruiken is maar er niet saai uit ziet
  3. De mogelijkheid om net zoals met code elk detail te kunnen bewerken

Na het lanceren van de 1e versie in 2016 heeft Elementor het voor elkaar gekregen om van 0 naar 10.000 actieve gebruikers te gaan binnen 3 maanden. Op dat moment een enorme prestatie omdat maar 2% van de plug-ins meer dan 10.000+ installaties hadden.

Vandaag de dag heeft de Elementor plug-in op meer dan 10 miljoen websites staan, is de community gegroeid naar 140.000 leden en kent vrijwel iedereen die bezig is met web ontwikkeling de naam wel.

De gratis versie van Elementor

Elementor is dus in eerste instantie een gratis page-builder plug-in waarmee jij jouw website precies kan maken hoe jij dit wilt. Natuurlijk loop je met de gratis versie wel tegen beperkingen op. Je hebt namelijk een stuk minder Elementen, ook wel bekend als widgets (10 stuks) waarmee jij je site kan bouwen.

Om te beginnen met zou je het eerst moeten installeren op je website. Elementor zelf installeren is niet heel lastig, maar met de pro versie kan dat nog wel voor wat problemen zorgen de eerste keer.

Wat krijg je allemaal in de gratis versie?

Zoals hierboven te zien is krijg je dus 10 gratis widgets waarmee je uit de voeten kunt komen. Daarnaast is het mogelijk om jouw website 100% responsive te ontwikkelen, de optie om dus voor verschillende devices een design te maken is mogelijk. Ook krijg je een aantal gratis bouwblokken/pagina templates. Hiermee hoef je niet telkens vanaf scratch te beginnen. 

De gratis versie biedt jou dus de basis om een website te ontwerpen, maar je zal al snel merken dat dit niet voldoende is om jouw webcreaties ook echt te ontwikkelen.

Elementor pro, alle extra’s op een rijtje

Elementor pro is de premium/betaalde versie van Elementor. Deze is aan te schaffen voor een prijs vanaf $49 per jaar. Op het eerste moment wellicht even schrikken, maar wat je ervoor terugkrijgt is het meer dan waard.

Design opties

Tijd om echt te designen! Naast het volledige responsive maken van je website krijg je 300+ pro templates & bouwblokken erbij. Het is mogelijk om eigen eigen custom fonts en iconen toe te voegen. Je kan gebruik maken van Motion effecten en met de optie om custom CSS gebruiken kun je ook de laatste puntjes op de ï zetten.

Maar ook nieuwe widgets zijn te verkrijgen. Zo kan je een blog bouwen, contactformulieren bouwen, Woocommerce implementeren aan je website en nog veel meer.

Thema builder 

Dankzij een recente update is de Theme builder enorm overzichtelijk. Bouw alle templates en secties van jouw website in een prettig overzicht. Geef aan waar jij wat wilt laten zien, wil je verschillende headers ontwerpen voor verschillende delen van je website? Dan kan je dit handig in dit overzicht doen en te werk gaan met “Display conditions”. Daarnaast kan je bij de thema builder ook nog de volgende pagina’s ontwerpen:

Thema style

Een van de geweldige functies die meekomt met Elementor is het stijlen van jouw eigen gemaakte thema. Stel standaard kleuren en lettertypes in en maak er vervolgens over je hele website gebruik van. Mocht je later toch de kleur of font niet mooi vinden, dan kan je via de thema styles een aanpassing doen en dan zal dit over de gehele website direct aangepast worden. Zo hoef je dus geen zorgen te hebben dat je ergens vergeet iets aan te passen

Elementor WordPress in combinatie met WooCommerce

Sinds Elementor 3.5 is het nog eenvoudiger geworden om jouw WooCommerce webshop te bouwen. Er komen namelijk bij deze pro versie ~20 Elementen bij en daarnaast is alle volledig aan te passen ( denk aan kleur, lettertype, tussenruimte, afbeeldingsgrootte en meer. Elementor en WooCommerce gaan hand in hand samen om jouw eigen webshop te bouwen en onderhouden zonder te moeten stoeien met code.

Elementor en werken met thema’s

Elementor werkt goed samen met bijna elk thema. Dit komt omdat het een functie heeft waarmee je kan kiezen om de kleuren en typografie van jouw thema over te nemen, of om dit in te stellen met Elementor. Zo zal je nooit jezelf tegenwerken met de instellingen van jouw gekozen thema.

Naast dat je vrijwel elk thema kan gebruiken heeft Elementor ook een eigen thema. Dit thema heet: Hello Theme en is speciaal gemaakt voor jouw Elementor website. Volledige geoptimaliseerd, snel, responsive en te gebruiken met WooCommerce.

Volledige responsive website met Elementor

Zoals je hebt gelezen is Elementor volledig responsive en dat is meer dan fijn. Anno 2022 is het niet meer weg te denken dat een website alleen een desktop variant heeft. Elementor maakt gebruik van de optie “Responsive mode”. Dankzij deze functie is het mogelijk om tot 7 apparaten elk volledig een eigen responsive design mee te geven. 

Hoe werkt het? Simpel! Klik bovenin op het icoon van het apparaat en bewerk vervolgens de content naar keuze. Mocht je een bepaalde breedte of hoogte willen van het scherm kan je dit rechts boven invullen.

Hoe duur is Elementor Pro

Sinds maart 2021 heeft Elementor de prijzen verhoogt en onderverdeeld in de onderstaande mogelijkheden. Zo heb je een pro licentie al voor $59 per jaar en loopt dit op tot $999 per jaar voor 1000 websites. Hierbij krijg je ook VIP support (wordt geholpen binnen 30 minuten) en een experts network profile ( publiceer jouw websites en wordt ingehuurd door bedrijven die jouw werk zien zitten )

Mensen die voor maart 2021 een licentie hebben gekocht behouden hun oude kosten. Daarnaast zijn er meermaals per jaar aanbiedingen van Elementor waarmee jij flinke korting kan pakken.

Hieronder een overzicht van alle mogelijkheden.

Elementor en Add-ons

Naast dat Elementor een behoorlijke lading aan Add-ons heeft zijn er ook een aantal third-party plug-ins die jou meer opties geeft om precies te ontwerpen wat jij graag wilt. Zelf ben ik hier geen fan van omdat dit ook risico’s met zich mee brengt. Hieronder een lijstje met Addons die bekend zijn:

  • Ultimate Addons for Elementor
  • Elementor Extras
  • Essential Addons
  • Premium Addons
  • Happy Addons
  • Crocoblock

Crocoblock 

Crocoblock is mijn nummer 1 Add-on waarmee ik niet meer zonder kan. Dankzij Crocoblock is het namelijk mogelijk om de meest uitgebreide websites te bouwen. Mocht je nou benieuwd zijn naar wat Crocoblock is? Lees dan mijn blog: Crocoblock de nummer 1 plug-in voor Elementor.

Mijn ervaring met Elementor (pro) Review

Om direct met de deur in huis te vallen ben ik ontevreden over de gratis versie van Elementor,  het is het gewoon net niet. Je hebt te weinig mogelijkheden om een toffe website neer te zetten. Maar het is en blijft een gratis versie. Over de Pro versie van Elementor ben ik dan wel enorm tevreden.

Ik bouw nu al een aantal jaar met behulp van Elementor en het heeft enorm veel potentie voor mensen die niet bekend zijn met code, of geen zin hebben om veel met code te werken. Dankzij het mooie interface en het fijne drag-and-drop systeem is Elementor een fijne manier van werken. Niet alleen voor mij, maar ook voor klanten is het fijn om zonder al te veel kennis hun eigen website te onderhouden en zelf pagina’s en berichten toe te voegen.

En dankzij de continue stroom aan updates en verbeteringen die Elementor uitbrengt loop ik steeds minder tegen dingen aan die niet mogelijk zijn. Vroeger had je soms last van een slome website in tegenstelling tot een website die niet gebruikt maakt van een “zware” page builder. Maar zelfs daar heb je tegenwoordig weinig last van als je weet hoe je Elementor het best kan gebruiken. Jouw pagina binnen een seconde volledige ingeladen is dan ook zeker haalbaar. Al met al ben ik zeer te spreken over Elementor. 

Elementor Website laten ontwikkelen of hulp nodig?

Voor meer informatie betreft Elementor kan je deze pagina bezoeken.

Is Elementor Gratis?

Het korte antwoord is ja, Elementor is gratis. Maar om meer functies te krijgen heb je een betaalde licentie nodig. Dit wordt ook wel Elementor Pro genoemd.

Is Elementor volledig responsive?

Dankzij de Responsive mode van Elementor kan jij op elk apparaat de website vormgeven die jij graag wilt.

Voor wie is Elementor te gebruiken?

Elementor is voor iedereen te gebruiken. Dankzij de simpele manier van slepen en plaatsen is Elementor gemakkelijk te gebruiken voor iedereen.

Picture of Tom Heijnens

Tom Heijnens

Webdesigner en Elementor expert. Door zijn jaren lange ervaring in het maken van de meest uiteenlopende projecten is hij gespecialiseerd in het maken van doordachte en ijzersterke designs.

Meer interessante blogs voor jou: