Je hebt vast weleens iets gehoord van heatmaps en recordings. Met Hotjar kun je dit bereiken. In dit artikel leg ik je graag uit hoe deze tool werkt. Om als bedrijf de beste ervaring te bieden aan websitebezoekers, is het belangrijk om hun gedrag op de website te begrijpen.
Hoewel tools als Google Search Console en Google Analytics nuttige informatie kunnen bieden over bijvoorbeeld paginabezoeken, betrokkenheid en conversiecijfers, geven ze geen diepgaand inzicht in het gedrag van individuele bezoekers.
Hotjar biedt daarom de mogelijkheid om door middel van heatmaps, recordings en enquêtes meer inzicht te krijgen in hoe bezoekers jouw website ervaren en waar verbeteringen mogelijk zijn.
Wat is Hotjar?
Hotjar is een tool waarmee je informatie kunt verzamelen over het gedrag van gebruikers op je website. Je kunt er elke sessie tot op de seconde mee volgen. Het is dan ook een goede aanvulling op Google Analytics en Google Search Console. Met Hotjar kun je namelijk een duidelijke visuele uitleg van gegevens krijgen. Dit terwijl Google Analytics en Google Search Console je alleen cijfers geven.
De meest gebruikte functies van Hotjar zijn heatmaps en recordings. Lees snel verder om erachter te komen wat beide inhouden.
Wat is een Hotjar heatmap?
Een heatmap is een screenshot van een pagina op je website waar gebieden zijn gemarkeerd. Deze heatmaps tonen verschillende inzichten in het gebruikersgedrag. Ze laten zien welke delen van je pagina’s veel aandacht krijgen en welke minder. Door te laten zien waar mensen klikken, scrollen, tikken en zweven, tonen ze gebruikersgedrag op een manier die je anders niet zou hebben gezien met harde data zoals uit Google Analytics.
De heatmap met klikken: op deze kaart kun je de klikken bekijken om te bepalen of de gebruiker op de juiste route zit. Bovendien kun je zo onderzoeken of de call-to-action knoppen effectief zijn.

De heatmap met de populairste locaties: deze heatmap geeft inzicht hoe de bezoekers van je website zich gedragen voordat ze ergens op klikken. Dit wordt gemeten aan de hand van muisbewegingen. Ook kun je zo meten welke teksten wel of niet worden gelezen. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de meeste mensen hun muis gebruiken bij het lezen.

Wat is een Hotjar recording?
Heb je moeite om de cijfers van deze analysetool te begrijpen? Dan is er gelukkig ook nog de recording functie. Met de recording functie kun je de sessie van een gebruiker visueel bekijken. Het is net een filmpje. Je ziet namelijk de gebruiker seconde voor seconde door de pagina navigeren. Op deze manier kun je je verplaatsen in de situatie van de gebruiker. Dit zorgt ervoor dat je het gedrag van de websitebezoeker nauwkeurig kunt begrijpen.

Door gebruik te maken van Hotjar kun je dus je website blijven optimaliseren voor bezoekers. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die meespelen bij het optimaliseren van je website. Ben je benieuwd welke factoren dit zijn. Bekijk dan de blogpost met verschillende tips om je website beter te maken.
Top 4 sterke punten van Hotjar
Hieronder hebben we, naar onze mening, de 4 sterkste punten van Hotjar opgesomd.
Betaalbaar
Het belangrijkste voordeel is dat het verschillende (vaak dure) tools vervangt. Bovendien kun je zelfs de gratis versie gebruiken die Hotjar aanbiedt. De gratis versie meet 35 sessies op je website per dag. Ideaal als je nog niet zoveel verkeer op je website hebt.
Wanneer je meer verkeer op je website hebt, is het verstandig om naar de andere opties te kijken. Want hoe meer sessies de tool meet, hoe betrouwbaarder de resultaten zullen zijn.
Hieronder heb je een overzicht van de pakketten die Hotjar aanbiedt:
- Basic: 35 sessies per dag. Perfect voor websites die nog niet zoveel verkeer hebben.
- Plus: voor 39 euro per maand meet Hotjar 100 sessies per dag.
- Business: voor bedrijven die 500 tot 2.500 sessies per dag willen meten. Dit kost 99 tot 289 euro per maand.
- Scale: hierbij kun je 1.500 sessies of meer per dag meten. De prijs is hierbij afhankelijk van het aantal sessies dat je wilt meten.
Gemakkelijk te gebruiken
Met een mooie lay-out en eenvoudige navigatie wordt Hotjar beschouwd als een toegankelijke tool. Dit maakt het voor gebruikers gemakkelijk om het gedrag van website bezoekers te analyseren.
Goede klantenservice
Dit is een cruciaal punt om te onderstrepen, want veel te veel dure tools schieten tekort als het gaat om het helpen van hun gebruikers. Daarom wordt het hoge niveau van de klantenservice (ongeacht het abonnement) zeer gewaardeerd door ons.
Te gebruiken met WordPress en andere CRM’s
Hotjar kan worden gebruikt met WordPress en andere CRM’s. Daarnaast biedt het officiële plugins voor populaire platforms zoals WordPress, Shopify, Magento en andere CRM’s. Ook kan deze tool geïntegreerd worden met CRM’s zoals HubSpot, Salesforce. Dit kan bijvoorbeeld via Google Tag Manager.
Kortom, Hotjar is een tool waarmee je het gedrag van je bezoekers beter kunt begrijpen. Door heatmaps en opnames kun je je website effectiever inzetten.