Logo visualcreations

Waarom elementor anno 2024 de manier is om je website te maken

De laatste jaren is het maken van websites volledig veranderd met zogenaamde page builders. Je hoeft niet langer meer in de code te duiken...

Inhoud van dit artikel:

De laatste jaren is het maken van websites volledig veranderd met zogenaamde page builders. Je hoeft niet langer meer in de code te duiken om een mooie website te maken. 

Een page builder die er voor mij echt uitspringt is Elementor. Natuurlijk ben ik niet helemaal objectief, want ik werk zelf al jaren met Elementor. Maar laat me je proberen te overtuigen met argumenten waarom Elementor in 2024 gewoon nog steeds zo’n goede manier is om websites te maken. 

De dominantie van Elementor op het gebied van page builders

Om te begrijpen waarom Elementor zo populair is als page builder, is het belangrijk om het grotere plaatje te bekijken. Elementor onderscheidt zich door een gebruiksvriendelijke visuele interface. Hierdoor wordt het maken van websites een stuk gemakkelijker en sneller, zowel bij de eerste ontwikkeling als bij latere aanpassingen.

Voorheen was je voor kleine website aanpassingen afhankelijk van externe developers. Nu kan iedereen, zowel particulieren als MKB’ers, Elementor gebruiken om zonder codering een professionele website te maken en te beheren.

Naast Elementor zijn er natuurlijk nog meer page builders op de markt, zoals WP Bakery en Beaver Builder. Je kunt ook nog kijken naar alternatieven voor WordPress zoals bijvoorbeeld Squarespace en Webflow. Het hangt er maar net vanaf wat je fijn vindt.

Functies waarmee Elementor zich onderscheidt

Elementor onderscheidt zich naar mijn mening onder andere door de volgende functies:

  • Drag-and-drop editor
  • Live preview
  • Uitgebreide bibliotheek
  • Responsive ontwerpen (mobiel, tablet, laptop en desktop)
  • Integreert naadloos met WordPress
  • Gaat mee met de nieuwste trends en ontwikkelingen

In de rest van deze blog ga ik dieper in op hoe Elementor met deze functies de ideale page builder is voor je website in 2024.

De voordelen van het gebruik van Elementor

1. Je hoeft niet te kunnen coderen

Een groot voordeel van Elementor is dat je websites kunt bouwen zonder dat je hoeft te kunnen coderen. Waar professionals vroeger urenlang in code moesten duiken, kun je nu in een handomdraai een website maken door simpelweg widgets te slepen en te plaatsen.

Dit heeft de toegankelijkheid van het bouwen van websites enorm vergroot. Of je nu een landingspagina of een webshop wilt maken, alles is mogelijk met deze gebruiksvriendelijke page builder.

Dankzij deze aanpak is Elementor in korte tijd enorm populair geworden. Hierdoor kan eigenlijk iedereen wel een website maken zonder verstand te hebben van coderen.

2. Uitgebreide bibliotheek met widgets en sjablonen

Elementor heeft honderden kant-en-klare widgets en sjablonen die professioneel zijn ontworpen. Deze bouwstenen zorgen voor een sterke basis waarop je snel kunt bouwen. 

Met een paar muisklikken kun je al een mooie sitestructuur maken, wat je flink wat tijd bespaart. Bovendien zijn de widgets en sjablonen eindeloos aanpasbaar, precies afgestemd op jouw behoeften en doelen. 

Daarbij is het aanmaken van dynamische template onderdelen zoals een header of footer eenvoudig aan te maken via de template bibliotheek.

3. Een responsive design op elk apparaat

In 2024 is een gebruiksvriendelijke weergave op mobiel, tablet en desktop niet langer een keuze, maar een vereiste. Dit is dan ook iets dat eenvoudig kan worden gedaan in Elementor. Met Elementor kun je namelijk lay-outs aanpassen voor elk soort apparaat.

4. Elementor geeft volledige creatieve vrijheid

Elementor geeft veel vrijheid in hoe je wilt dat je website eruit ziet. Je kunt instellingen gebruiken om lettertypen, kleuren, vormen en nog veel meer te bepalen. Je hebt dus volledige controle over elk onderdeel. 

Geen enkele andere page builder biedt zoveel controle zonder ook maar enige code te gebruiken. Kortom, creativiteit kent geen grenzen binnen Elementor.

5. Je kunt handige plugins van WordPress gebruiken

Elementor kan goed gecombineerd worden met populaire plugins op WordPress. Met plugins kun je extra’s toevoegen, zoals SEO-optimalisatie, analysetools, nieuwsbrieven of een online shop. 

Elementor werkt probleemloos samen met deze plugins. Zo kun je je website geschikt maken voor zoekmachines, bezoekers monitoren, communiceren met bezoekers of producten verkopen. 

6. Regelmatig updates en veel informatie online

Elementor wordt voortdurend verbeterd en geüpdated. Dit doen ze om bij te blijven met de nieuwste trends. Heb je vragen? Dan is er genoeg informatie te vinden op Youtube. In deze Youtube video’s krijg je tips of uitleg over hoe je iets kunt oplossen. Juist omdat de Elementor community zo actief is, is er altijd wel een antwoord op je vraag.

7. Een website maken in Elementor bespaart tijd

Doordat Elementor zo’n goede page builder is, bespaar je tijd bij het maken van een website. Een website die voorheen maanden duurde om te bouwen, kan nu veel sneller gemaakt worden. 

Belangrijke functies van Elementor

Drag-and-Drop Editor

De belangrijkste kracht van Elementor is de manier van visueel bouwen. Hierdoor kun je wanneer je een website maakt gemakkelijk elementen zoals tekst, afbeeldingen en blokken op de website verplaatsen en aanpassen door er met de muis over te slepen. 

In een live weergave kun je direct zien hoe je wijzigingen eruit zien, zonder dat je tussendoor hoeft te herladen. Dit maakt het ontwerpproces een stuk fijner. 

Template Library

In de template bibliotheek van Elementor kan je wanneer je een website maakt gebruik maken van een overvloed aan kant-en-klare elementen.

Heb je Elementor Pro? Dan staan er nog meer mogelijkheden voor je klaar. Hiermee bespaar je veel tijd omdat je snel een eerste opzet van je lay-out kunt maken. Vervolgens kun je deze naar eigen smaak afwerken. 

Een responsive website maken

De website die je maakt wordt door Elementor automatisch responsive gemaakt voor verschillende apparaten. Het kan zijn dat je nog een paar kleine dingen moet aanpassen, maar dit kan super simpel. 

Je kunt namelijk zogenaamde breakpoints instellen. Is een scherm kleiner, dan krijgt de websitebezoeker ook een iets andere weergave van de website. Deze weergave kan eenvoudig worden aangepast in Elementor.

Theme Builder

Naast het maken van pagina’s kun je met de Theme Builder ook componenten zoals headers, footers en dynamische secties visueel vormgeven. Dit is handig voor het creëren van herkenning op meerdere pagina’s. 

Normaal gesproken vraagt het bouwen van een aangepast thema veel codewerk, maar Elementor maakt dit eenvoudiger door het proces visueel uit te voeren. Hierdoor kun je een volledig samenhangende website ontwerpen met één aangepaste stijl zonder daadwerkelijk code te gebruiken. Op deze manier draagt de Theme Builder bij aan een efficiënte manier om websites te bouwen.

Popups

Ook kun je binnen Elementor Popups aanmaken. Dit kunnen nieuwsbrieven zijn waarop je meer abonnees wilt, maar je kunt de websitebezoeker ook vragen om een brochure / checklist te downloaden. 

Dit kun je doen door ze op een knop te laten klikken waarna een popup verschijnt waarin ze een e-mailadres kunnen achterlaten waar naartoe de checklist / brochure wordt verzonden.

WooCommerce

Wanneer je ervoor kiest om producten te verkopen via WordPress, kom je waarschijnlijk in aanraking met WooCommerce. Elementor werkt goed samen met deze plugin. Hierdoor kun je Elementor ook gebruiken om een webshop te maken.

Probeer Elementor zelf uit

Ik heb denk ik zo’n beetje alles gezegd over de vele voordelen van Elementor. De beste manier om te bepalen of deze page builder echt bij je past, is door deze zelf uit te proberen.

Installeer Elementor gratis, begin met het maken van een eenvoudige pagina en ervaar hoe soepel alles werkt. Speel een beetje met de widgets, sjablonen en andere functies. Zo krijg je het beste idee van hoe het werkt.

Als je tegen problemen aanloopt of vragen hebt over bepaalde functies, neem dan vooral contact met mij op. Ik help je graag. 

Picture of Tom Heijnens

Tom Heijnens

Webdesigner en Elementor expert. Door zijn jaren lange ervaring in het maken van de meest uiteenlopende projecten is hij gespecialiseerd in het maken van doordachte en ijzersterke designs.

Meer interessante blogs voor jou:

Dagen :
Uren :

- tijdelijk slechter bereikbaar -

Op reis tot
5 augustus