Iedereen die aan de slag gaat met het maken van een WordPress website krijgt er vroeg of laat mee te maken. Een compleet wit scherm. Ook wel ‘White Screen of Death’ genoemd. Waarom zo’n extreme benaming? Omdat je niet gelijk kunt zien wat het probleem is. Gelukkig kun je met een paar simpele controles het probleem ontdekken én oplossen. Hieronder leg ik je uit wat een wit scherm is, wat meestal de oorzaak is en hoe je het zelf kunt oplossen.
Hm? Geen zin om het zelf op te lossen? Geen probleem. Je kunt hier contact met mij opnemen en dan kijken we er samen naar.
Wat is een wit scherm?
Het witte scherm is niet meer dan dat. Een compleet leeg wit scherm, die recht je ziel in kijkt. Er worden geen zichtbare foutmeldingen getoond, maar dat er iets fout is, weet je gelijk. Het witte scherm ontstaat vaak door het updaten van het thema / de plugins. Deze updates zijn wel noodzakelijk om je WordPress installatie snel en veilig te houden. Het witte scherm des doods komt daarom vaak voor en gelukkig kun je je website vrij snel weer op de rit hebben.
Oorzaken & oplossingen voor een wit scherm in WordPress
In 99% van de gevallen gaat het om vier boosdoeners. Deze vier oorzaken heb ik voor je op een rij gezet en het is altijd de moeite waard om ze allemaal door te lopen.
Let op: Je staat op het punt om belangrijke bestanden binnen WordPress aan te passen. Zorg er altijd voor dat je een back-up van je website hebt. Dit kun je zelf regelen door alle bestanden van je website te kopiëren (dit kun je gemakkelijk doen met behulp van een FTP client) en een export te maken van je database.
Je kunt het ook bij je hosting partij neerleggen. Een goede hostingpartij maakt altijd een dagelijkse back-up van je website.
Dat gezegd hebbende, kunnen we nu starten met het tackelen van de eerste oorzaak.
Oorzaak 1: Verouderd / slecht thema
Grote kans dat je al een tijdje niks geupdate hebt en je nu besloot om het thema bij te werken. Normaal gesproken kan dit gewoon, maar bij een slecht gebouwd thema kan dit ervoor zorgen dat je website op een wit scherm knalt. Zelf ontwikkel ik altijd een thema op maat, waardoor ik de updates compleet in eigen handen heb. Sommige aangekochte
thema’s voeren zelfs automatische updates uit, waardoor de kans groter is dat het mis kan gaan.
Om er achter te komen of het aan je thema ligt, kun je het beste tijdelijk het standaard WordPress thema (op dit moment Twenty twenty-one activeren.

Dit thema kun je activeren door vanuit je dashboard naar Weergave -> Thema’s te navigeren. Kun je niet meer in je admin omgeving? Dan kun je verbinding maken met je server door middel van FTP en navigeren naar het volgende pad: /wp-content/themes/
Kijk even of Twenty twenty-one hier bij staat en geef de map van je huidige thema een andere naam. Door je huidige thema een andere naam te geven schiet je WordPress thema terug naar het standaard thema.
Als hierdoor je website weer werkt kun je het functions.php bestand van je eigen thema doorzoeken op fouten. Deze kun je vinden via: /wp-content/themes/naam_van_je_thema/ Kijk goed of er geen lege ruimtes of spaties onderaan het bestand staan. Haal deze lege ruimtes weg en kijk of je slecht gecodeerde functions kunt vinden. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je contact met mij of de eigenaar van het thema opnemen.
Oorzaak 2: Plugin(s)
Deze is in vergelijking met een probleem in het thema een stuk makkelijker. Navigeer in je FTP client naar de volgende map: /wp-content/plugins. Deactiveer alle plugins door de naam van de map te veranderen (ik plaats altijd een underscore achter de naam) en kijk of dit het probleem verholpen heeft. Hierna kun je één voor één de plugins weer activeren (door de underscore weer te verwijderen) en dan kom je er precies achter welke plugin de fout veroorzaakt.
Oorzaak 3: Memory Limit
Sommige zwaardere plugins en thema’s hebben meer geheugen nodig. Je WordPress website kan een wit scherm geven als het maximaal aantal geheugen wordt overschreden. Dit probleem kun je gemakkelijk verhelpen door het limiet te verhogen.
Maak verbinding met je server via de FTP en in de allereerste map kun je het configuratiebestand wp-config.php vinden. Open dit bestand en voeg de volgende regel aan het einde toe: define( ‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘256M’ );
PHP bestanden kun je openen met een simpel kladblok programma of een source code editor (zoals bijvoorbeeld Notepad++ voor Windows)
Nu is je geheugen limiet flink verhoogt en met een beetje mazzel werkt je website weer. Sommige hostingpartijen staan het niet toe om deze wijziging te maken. Als je denkt dat het hier aan ligt kun je het beste contact met ze opnemen en vragen waar het probleem ligt.
Oorzaak 4: Cache
Gebruik je een speciale plugin om je caching te regelen? Bijvoorbeeld ‘W3 Total Cache’, ‘WPFC’ of ‘WP Rocket’. Dan kan het soms voorkomen dat één van deze plugins een wit scherm veroorzaakt. Open een privé- of incognito-venster om je website zonder opgeslagen cache bestanden te zien. Zie je daar nog steeds een wit scherm? Dan kun je het beste de plugin uitschakelen op de manier zoals eerder besproken is.
Nog steeds last van een wit scherm binnen WordPress?
Hebben alle bovenstaande oplossingen niks uitgehaald? Dan ligt het probleem waarschijnlijk wat dieper. Ik raad aan om contact met je hosting partij op te nemen en te vragen of zij iets kunnen zien in de log-bestanden. Zij kunnen eventueel ook een back-up terug zetten.
Heb je vaker problemen met plugins of je thema? Dan is het de moeite waard om een website op maat te laten maken. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.